Studenți norvegieni – în mobilitate la USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 1006
Patru studenți de la Universitatea Norvegiei de Sud-Est din oraşul Kongsberg au început un program de mobilitate de 12 săptămâni la Catedra de oftalmologie-optometrie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Tinerii au fost integrați în grupa studenților-optometriști din anul IV, fiind al treilea grup de studenți norvegieni care vizitează instituția noastră în cadrul Programului de colaborare moldo-norvegiană „Îmbunătățirea asistenței primare a sănătății oculare în Moldova”.
Magnus Solvberg, unul dintre cei patru tineri, a menționat că acest program este unul foarte bun pentru studenți, cel mai mare avantaj constituind interacțiunea cu mai mulți pacienți în clinici, ceea ce în Norvegia este posibil doar cu prezența profesorului și doar un pacient pe zi. În opinia studentului norvegian, pacienții moldoveni sunt mult mai deschisi și le oferă suficientă informație, în pofida faptului că vorbesc limbi diferite. Astfel, tinerii norvegieni au avut posibilitatea să studieze cazuri de cataractă, sindromul Stive Jonson, retinopatie diabetică.
Karla Mai, o altă studentă din Norvegia, a subliniat că apreciază și este recunoscătoare pentru colegialitate studenților moldoveni. La rândul lor, ei încearcă să le transmită colegilor moldoveni informațiile și cunoștințe acumulate în Norvegia, de exemplu cum se aplică în diagnostic sau tratament unele echipamente tehnice precum tonometrul Maklakov, unele teste pentru verificarea aprofundată a sănătății oculare.
Potrivit conferențiarului universitar Lilia Dumbrăveanu, pe parcursul perioadei de mobilitate, studenții străini participă, în egală măsură cu studenții moldoveni, la activitățile teoretice și practice, împărtășind din experiența norvegiană și, respectiv, acumulând informații noi și dezvoltându-și abilitățile de examinare a pacienților cu probleme de sănătate oculară. „Lecțiile practice se desfășoară în trei centre de profil: Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Centrul Low Vision pentru persoanele cu vedere slabă și Centrul Medical Oculus Prim specializat în investigații țintite a copiilor cu probleme de refracții: miopii, nipermetropii, astigmatism și corecția cu lentile de contact. Este un schimb de experiență care ne avantajează pe toți”, a punctat conferențiarul universitar
Paralel cu activitățile didactice, studenții norvegieni sunt familiarizați și cu tradițiile, cultura, locurile istorice din țara noastră, în acest sens fiindu-le organizat un program cultural, pe care îl vor realiza pe parcursul celor trei luni de stagiu. Tinerii norvegieni sunt ghidați de un tutore – medic-rezident, care îi ajută să se acomodeze mai ușor în mediul capitalei, limba de comunicare fiind engleza.
Studenții din Norvegia se declară entuziasmați de condițiile de studii, accesibilitatea în clinici, dar și de receptivitatea oamenilor cu care interacționează. Totodată, ei spun că sunt încântați de bucătăria tradițională moldovenească, în special de zeama cu tăiței, plăcinte și mămăligă.
Mobilitatea academică se înscrie în planul activităților Programului de colaborare moldo-norvegiană „Îmbunătățirea asistenței primare a sănătății oculare în Moldova”, fiind implementat în colaborare cu Universitatea din Kongsberg. În cadrul proiectului bilateral, studenții USMF „Nicolae Testemițanu” de la specialitatea Optometrie au oportunitatea de a-și desfășura stagiul practic în Norvegia, după anul I de studii.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii